Akiko vindt ze heerlijk, wortels, dolgelukkig is ze als de herfst weer begint en de wortels weer in het assortiment zitten.
Van het begin van de herfst tot aan het eind van de lente hebben wij voerwortelen in ons assortiment in schoongemaakte netzakken van ongeveer 10 kg. Paarden moeten goed kauwen op wortelen, waardoor de speekselproductie wordt gestimuleerd. De meeste paarden zijn net als Akiko dol op een paar wortelen in de voerbak.
Wel een paar punten waar je op moet letten!
1. Zorg dat de wortels schoon zijn ( bij ons zitten ze al schoongemaakt in netzakken )
Pas op met zand op de wortelen. Veel zand op de wortelen kan zorgen voor zandophoping in de darmen, met mogelijk zandkoliek als gevolg.
2. Voer alleen verse wortelen
Wortelen zijn niet zo lang houdbaar. Gewassen wortelen zullen na ca. 1 – 2 weken gaan schimmelen of rotten. Bedorven wortelen bevatten een hoog kaliumgehalte, wat diarree of maagdarmstoornissen bij paarden kan veroorzaken. Wortelen blijven het best bewaard op een koele, droge plaats die vorstvrij is. Wortelen dienen niet in een plastic zak of ton bewaard te worden, omdat ze dan zeer snel rotten.
3. Voer hele wortels
Paarden met een goed gebit zijn goed in staat om de wortels af te bijten. Als je wortels toch wilt snijden alvorens te voeren, snijdt de wortel dan in de lengte en niet in de breedte om slokdarmverstopping te voorkomen.
4. Snijd de top eraf
Wortels kunnen het beste gevoerd worden zonder de top/groene wortels, omdat dit de plaats is waar de wortels als eerste gaat rotten
5. Een gezonde beloning
Wortelen bevatten weinig vezels en voedingswaarde, dus zie het als een extra’tje en niet als vervanging van krachtvoer of ruwvoer.
Hoeveel mag je voeren?
Doordat wortelen zoveel water bevatten, zullen paarden niet zo snel dik worden van een paar kg wortelen per dag, maar dienen in beperkte hoeveelheden gevoerd te worden. Paarden mogen maximaal ca. 1,2 – 2 kg wortelen per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent voor een volwassen paard van 600 kg ca. 7,2 – 12 kg wortels per dag. Paarden die zware inspanning moeten verrichten dienen niet meer dan enkele kg’s wortelen gevoerd te krijgen tijdens of rondom zware inspanning, in verband met het kaliumgehalte.
Voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheidis het voeren van wortels niet aan te raden. In deze situatie kun je extra’s, zoals wortels, appels, brood etc. bij voorkeur zoveel mogelijk vermijden. Ondanks dat wortels in percentages niet zoveel suikers bevat, voer je al snel een paar kilo wortels, waar een gevoelig paard toch op kan reageren. Voorkomen is beter dan genezen.