Een heerlijk Zuid Afrikaans gerecht uit de tajine van uien, knoflook, aubergines, courgettes en tomaten. Je kunt het gerecht serveren uit de tajine met couscous en naanbrood of feestelijk opgediend in een Turks brood.
Ingrediënten voor 4 personen:
• 3-4 eetlepels olijfolie
• 1 ui
• 2 teentjes knoflook
• 1 kg kippendijfilets
• 2 aubergines
• 2 courgettes
• 100 gram gedroogde pruimen
• 100 gram gedroogde abrikozen
• 2-3 theelepels ras el hanout kruiden
• 2 theelepels witte basterdsuiker
• 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
• 8 cherrytomaten
• klein bosje bladpeterselie
• Grate Goods SPG of peper, zout en knoflookpoeder
Bereiding Kip Tajine
Maak de BBQ klaar voor direct gebruik op 180ᵒC
Snij de aubergine en courgette in dikke plakken en bestrijk met olie en zout
Pel en halveer de ui en snijd in halve dunne ringen. Pel en hak de knoflook fijn. Snij de pruimen en abrikozen in de lengte in dunne repen. Snij de cherrytomaten in tweeën. Hak de bladpeterselie grof.
Bestrooi de kippendijfilets met Grate Goods SPG. Grill de kip, courgette en aubergine op de BBQ en snij deze hierna de groente in grove stukken en de kip in middelgrote stukjes. Bak in de tajine de ui en knoflook, maak daarna de BBQ klaar voor indirect gebruik op 150ᵒC.
Voeg dan de stukjes kip, courgette en aubergine aan de tajine toe, roer alles goed door elkaar. Voeg vervolgens de pruimen, abrikozen, ras el hanout en de basterdsuiker toe, gevolgd door de gepelde tomaten en als laatste de verse tomatenstukjes en de helft van de bladpeterselie. Roer alles goed door elkaar zodat alle smaken goed vermengd worden.
Breng alles aan de kook. Dek de tajine/pan af en laat het geheel ca. 40 minuten in de kamado stoven, af en toe wel even omroeren. Kijk na een half uurtje of het al goed is, zo niet, voeg eventueel een scheutje water toe als het geheel te droog wordt. Breng de ratatouille op smaak met zout en versgemalen peper.
Heb je geen tajine, natuurlijk kun je dit gerecht ook heel goed in een Dutch Oven maken. Serveer de couscous samen met de ratatouille of hol een Turks brood uit en serveer de ratatouille feestelijk daarin.
Eet smakelijk!